Pozdrav Angelina
Dok cekam nastavak Marka Nesica da dodam
jedan prilog primeren temi i sadrzaju foruma.
Nazalost audio zapisa nemam,a verovatno razlog
lezi u delu intervjua.
Sve najbolje
Milun Milojević-Kola za dugmetaru 
(Tekst preuzet sa Glas javnosti-N.Matejic)
Porodica harmonikaša Miluna - Luna Milioojevića 200 godina neguje izvovnu narodnu muziku
Srbijo, pevaj svoju pesmuDosta nam je Brenizacije i Brunclikovanja u narodnoj muzici Organizovaću nešto kao srpski Sanremo - kaže Milivojević.
Kao što nije zlato sve što sija, tako nije i svaka narodna muzika baš narodna. Može ona tako da se zove, da se na taj nacin približi ili nametne narodu, ali razlika postoji - tvrdi etno muzicar, harmonikaš Milun -Lune Milivojević, izdanak loze sviraca u kojoj se Čitavih 200 godina neguje izvorna muzika srpskog naroda.
Šta to nije u redu s našom narodnom muzikom ?
-Ma to što se plasira kod nas kao narodna muzika zove se turbo folk i pod torm parolom narodu se podmeće sve i svašta - kaže Lune. -Od osamdesetih. godina umesto prave narodne muzike zavladao je turbo folk, koji je smesa svega ali ne i naše srpske muzike. Kad to čuješ, Čini ti se кaо da si usred Turske ili Irana, a ne u Srbiji. Pa onda, umesto žive muzike i muzičara, u studiju koriste kompjuter i to krste kao srpsku muziku.
Zar nije normalno da i muzičari koriste tehnologiju kako bi nešto unapredili ?
-Ne koriste to oni da bi nešto unapredili. Nama je to nametnuto. Znam i tvrdim da se naša muzika ne može tako svirati. Prihvatili smo džez, rokenrol, pa Čak i klasiku i to negujemo u onoj meri koliko to u stvarnosti možemo, međutim naša muzika je nešto drago...
S goča na dugmetaruLune Milojević potiče iz sela Ljubten, koje se nalazi u blizini Aleksinca.
Sam priča da je harmonika relativno nov instrument, tako da su mu čukundeda i pradeda svirali goč i zurle. Ljubav prema dugmetari nasledio je od dede Kostadina i oca Radomira, koji su svirali po sluhu.
Lune se prvi u porodici Milojevića opismenio kad je naučio note.
Na izvoru
Ne samo što je do savršenstva savladao instrument kao izvođač, Lune Milivojević je i veoma uspešan kompozitor.
-Na temeljima izvorne narodne muzike komponovao sam nekoliko narodnih kola od kojih mi je nadraže kolo LJubtenka, a tu su i Jasminino, čika-Pantino, moravski urnebes...
Pored instrumentala, Lune najviše komponuje za Stanišu Stošića i Radmilu Živković.
Šta na to kažu diskografske kuće?
-Za mene su vrata PGP-a odavno zatvorena. Kako bi, na primer, Kemiš pustio mene, pa da onda objašnjava šta je prava narodna muzika, a šta je ono što oni izdaju.
Da li to znači da je estrada daleko od narodne muzike?
-Ni daleko ni blizu. Ona je dotakla dno.
Kako se boriti protiv toga? Šta učiniti?
-Možda nismo svesni, ali naše izvorno narodno blago kotira visoko u svetu. Uopšte, muzika Balkana je svima veoma interesantna, pogotovu naša. Kad bi znali da koristimo te motive, naša narodna muzika imala bi kvalitet i značajno mesto u svetskoj riznici muzičkog blaga.
To bi onda bila naša univerzalna poruka svetu, jer u muzici postoji samo jedno pismo i jedna poruka za čitavu planetu. Umesto toga, desio nam se turbo folk - kaže Lune Milojević, majstor harmonike, koji je za života muzički opismenio više od 300 učenika, a od dobrog majstora, zna se, najbolji su majstori...